Řečníci

Ján Markoš

Ján Markoš

Ján Markoš (1985) má za sebou vydanie úspešných kníh, medzi nimi bestseller Sila rozumu v bláznivej dobe s podtitulom Manuál kritického myslenia (2019), alebo Medzi dobrom a zlom (2020) venujúca sa etickým dilemám, ktorá získala v roku 2021 ocenenie slovenskej ombundsmanky Márie Patakyovej. Anglická verzia jeho knihy Pod hladinou: 33 kapitol o tajomstvách šachu získala v roku 2018 cenu Book of the Year Award od Anglickej šachovej federácie. Jeho poslednou vydanou knihou je titul Bližšie k sebe s podtitulom Hľadanie ľudskosti v dobe médií, technológií a vedy (2021).

Medzinárodným majstrom šachu sa stal už v roku 2001 (mal v tom čase 16 rokov), titul veľmajstra získal v roku 2007. Vyštudoval filozofiu a evanjelickú teológiu na Karlovej univerzite v Prahe, učil na petržalskom gymnáziu C.S. Lewisa a v rokoch 2013 – 2016 viedol Sokratov inštitút, doplnkové vzdelávanie pre nadaných vysokoškolákov.

Je lektorom kritického myslenia a venuje sa vzdelávaniu v tejto oblasti. Jeho kurzy kritického myslenia sú dostupné aj na platforme Seduo.cz.

Veronika Batelková

Veronika Batelková

Veronika Batelková je předsedkyní organizace Zvol si info, která se zabývá vzděláváním v oblasti mediální a informační gramotnosti. Veronika v této chvíli studuje technologie ve vzdělávání na Katedře informačních studií a knihovnictví při FF MUNI a zároveň je absolventkou mediálních studií a žurnalistiky.

David Kudrna

David Kudrna

Říkají o mně, že jsem bořitel vzdělávacích stereotypů. Jsem součástí týmu oddělení vzdělávání NÚKIB, kde designuji vzdělávací aktivity pro děti i dospělé na témata kybernetické bezpečnosti. Specializuji se na on-line formy vzdělávání. V roce 2019 jsem získal pro NÚKIB jako řešitel projektu Digistopa.cz 3. místo od veřejnosti za inspirativní změny a inovace v českém vzdělávání v soutěži Eduína. Za svou profesní činnost a působení v řadě odborných projektů jsem byl v roce 2020 oceněn Národním seminářem informačního vzdělávání za přínos a rozvoj oboru. Pojďme bořit vzdělávací stereotypy společně!

Iva Zadražilová

Iva Zadražilová

Je absolventkou Katedry informačních studií a knihovnictví na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity a v roce 2019 získala doktorát na Univerzitě Karlově. Působí v Moravské zemské knihovně na projektu Knihovny.cz, kde má na starosti propagaci portálu a školení v knihovnách. Kromě toho vyučuje na soukromé vysoké škole Ambis, kde se věnuje vzdělávání v oblasti tvorby odborných textů, informační gramotnosti a kritického myšlení.

Beáta Bellérová

Pôsobí v Slovenskej poľnohospodárskej knižnici pri SPU v Nitre, je členkou Správnej rady Slovenskej asociácie knižníc, aktuálne vedie jej Sekciu akademických knižníc. Dlhodobo sa venuje problematike informačného vzdelávania, bola spoluautorkou publikácie Informačné vzdelávanie v podmienkach slovenských vysokých škôl. Venuje sa tiež problematike bibliometrie a služieb knižníc v oblasti podpory vedeckého publikovania.

Daniela Džuganová

Pôsobí v Univerzitnej knižnici Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, je členkou Správnej rady Slovenskej asociácie knižníc a aktívne sa venuje problematike akademických knižníc. Organizovala niekoľko prieskumov informačnej gramotnosti používateľov akademických knižníc SR a bola spoluautorkou publikácie Informačné vzdelávanie v podmienkach slovenských vysokých škôl. Publikovala tiež niekoľko desiatok konferenčných príspevkov s problematikou informačného vzdelávania. Pôsobila ako metodička akademických knižníc a jedno desaťročie učila na FF PU v Prešove.

Markéta Kytnerová

Markéta Kytnerová

Je absolventkou Informačních studií a knihovnictví na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. V současné době pracuje v Areálové knihovně FEKT VUT, kde se mimojiné zabývá informačním vzděláváním a také spolupracuje se společností Citace.com jako technická podpora a lektor. Témata citování, plagiátorství a autorského práva považuje za neoddělitelitelnou součást vzdělávání, a to především v podání knihoven.

Henrieta Gábrišová

Henrieta Gábrišová

Je absolventkou Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, kde študovala dejiny umenia a žurnalistiku, neskôr aj Informačnú vedu na Katedre knižničnej a informačnej vedy. V tíme spoločnosti Citace.com je od roku 2020, kde má na starosti komunikáciu so slovenskými zákazníkmi a informačné vzdelávanie. Myslím si, že problematika citovania a plagiátorstva je stále veľmi dôležitou témou a informačné vzdelávanie so zapojením učiacich knihovníkov je potrebné podporovať a dostať na pôdu knižníc, ale aj univerzít, vysokých a stredných škôl.

Lukáš Konečný

Lukáš Konečný

Je absolventem katedry Informačních studií a knihovnictví na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně a je novým přírůstkem v týmu společnosti citace.com na pozici koordinátora vzdělávání. Současně působí na Mendelově univerzitě v Brně, kde se věnuje informačnímu vzdělávání a je jedním z tvůrců citačního stylu na Mendelu. Problematiku citací a plagiátorství vnímá jako důležitá témata, o kterých rád rozvíří debatu, a předá nové poznatky.

Martin Krčál

Martin Krčál

Martin krčál je spoluautorem projektu Citace.com a aktuálně jedním z jednatelů stejnojmenné společnosti, která se specializuje na vývoj citačního manažeru Citace PRO a dalších nástrojů pro akademickou sféru. Absolvoval Katedru informačních studií a knihovnictví Filozofické fakulty Masarykovy univerzity, kde v současnosti působí jako asistent. Kromě toho vede v Moravské zemské knihovně tým vyvíjející portál Knihovny.cz. Pravidelně přednáší problematiku citací, plagiátorství a citačních manažerů, knihovníkům, ale také vyučujícím a studentům středních a vysokých škol. Kromě citací ho zajímají technologie, zejména pak výměna dat mezi systémy.