Program Citakon 2023

9:00–9:30
Registrace
9:30–9:45
Úvodní slovo
Citační blok
9:45–10:10

Novinky v Citace.com - Doplněk Citace Pro Plus

Henrieta Gábrišová a Miroslav Gajda

Citačný manažér Citace PRO má svoje stále miesto medzi obľúbenými nástrojmi na podporu citovania a správu citácií v Čechách a na Slovensku. Knihovníci majú záujem sa vzdelávať v oblasti informačnej gramotnosti a chcú vzdelávať aj svojich používateľov. My preto chceme neustále vylepšovať prostredie citačného manažéra Citace PRO a jeho funkcionalitu tak, aby bola používateľsky príjemná a ponúkala ďalšie funkcionality s pridanou hodnotou. Jednou z nich, ktorá je pre tento manažér jedinečnou, je prepojenie citačného manažéra Citace PRO Plus s databázou PABLIKADO. Druhou, nemenej významnou, je Doplnok do Wordu. V príspevku predstavíme jeho novú, vylepšenú verziu.

10:10–10:35

Co přinesla nová norma ČSN ISO 690

Markéta Kytnerová a Martin Krčál

Od loňského prosince je účinná nová verze normy ČSN ISO 690. Stejně jako předchozí vydání normy, i toto nabízí značné možnosti výkladu, jak tvořit citace. Ve spolupráci s českými odborníky na citování jsme připravili jednotný a jednoduchý výklad, který je určený především studentům k ulehčení citování při psaní odborných prací. V tomto příspěvku Vás seznámíme s novinkami v normě i s obsahem výkladu. Budeme se také těšit na Vaše postřehy k normě.

10:35–11:00

Vzdělávací aktivity Citace.com

Lukáš Konečný

Věděli jste, že naše společnost nabízí i vzdělávací kurzy? Seznamte se s pestrou nabídkou seminářů jak pro vysoké školy, tak i pro střední školy. Představíme Vám nově vytvořený kurz pro střední školy dotýkající se témat citování a plagiátorství a jakým způsobem jej mohou školy využívat. Novinkou jsou také kurzy pro knihovníky, které rozšiřují vzdělávací portfolio Citace.com v roce 2023. Podíváme se také na zajímavá data z uplynulých měsíců tohoto roku z hlediska našich vzdělávacích kurzů.


11:00–11:30
Networkingová přestávka
Online prostředí, aneb jak ho zvládnout a nevyhořet
11:30–12:00

Užitečné aplikace a nástroje v profesním i osobním životě

Václav Maněna

Praktické ukázky aplikací, nástrojů a postupů, se kterými si můžete usnadnit práci a činnosti v běžném životě. Vše si budete moci rovnou vyzkoušet na svém mobilním telefonu nebo počítači, ale můžete se klidně jen dívat a nechat se inspirovat. Všechny představované aplikace a nástroje jsou dostupné zdarma a fungují na běžných počítačích a mobilních zařízeních.

12:00–12:30

Zmierňovanie dopadu dezinformácií pomocou umelej inteligencie s ohľadom na používateľa: Skúsenosti a perspektívy

Andrea Hrčková

Metódy, založené na umelej inteligencii majú potenciál odhaliť znaky nepravdivých informácií a škodlivého správania na internete. Dokážu tak efektívne asistovať odborníkom, ako sú overovatelia faktov (fact-checkeri) či novinári. Napriek tomu, používateľské potreby sa niekedy líšia od výskumného úsilia v oblasti umelej inteligencie (AI). Veľmi aktuálne a dôležité v tejto oblasti sú aj etické otázky ako spravodlivosť a dôveryhodnosť. V Kinit-e sa preto snažíme zameriavať sa na etické riešenia a dizajnovanie umelej inteligencie (AI), zameranej na človeka. Do výskumu AI sú zapojení spoločenskí a humanitní vedci, ako aj používatelia (či zainteresované strany). V prezentácií spomeniem najmä to, ako boli a môžu byť aplikované metódy informačnej vedy v rôznych fázach výskumu AI v oblasti dezinformácií - od terminologických analýz, charakterizácie dezinformácií, cez používateľské štúdie (štúdie informačného správania), prípravu datasetov, až po organizáciu informácií pre nástroje, založené na umelej inteligencii.

12:30–13:00

Jak být šťastný v digitální době?

Markéta Homolková

Stává se vám, že odcházíte po celém dni z práce celí unavení, ale máte pocit, že jste vlastně nic neudělali? Hůře se vám soustředí, přeskakujete z jedné aktivity na druhou nebo trávíte více času než byste si přáli online? Přijďte zjistit, proč nás online prostor (aplikace, hry, sítě) tak pohlcují a jaké problmy nejčastěji lidé v online prostoru řeší. V rámci přednášky od organizace Replug me, která se tématu efektivního využívání technologií věnuje už 5 rokem, vám ukážeme tipy a triky, jak se stát opět pánem svého pozornosti a času tráveného online.


13:00–14:30
Networkingový oběd
"Nejen" otevřené publikování
14:30–15:00

Otevřené publikování na VUT v Brně

Jan Skůpa

Jak lze podporovat a rozvíjet otevřené publikování na technické univerzitě? Příspěvek bude čerpat ze zkušeností z více než 10 let praxe podpory Open Access. Vytváření podpůrných materiálů, propojení repozitáře s univerzitním systémem na vykazování publikací, správa Fondu Open Access nebo individuální podpora vědců – to a možná mnohem víc bude obsahem příspěvku.

15:00–15:30

Analýza textů studentů Masarykovy univerzity v Brně

Markéta Bočková

Případová studie srovnání obsahu uživateských účtů uživatelů MU v fondem Ústřední knihovny pro účely akvizice.

15:30–16:00

Citační nástroje z pohledu práva

Lucie Smolka

Proč vlastně existují citace a jak se na ně dívá právo? Jaké jsou možnosti při užívání cizích zdrojů? Co je malá, velká a výuková citace? Můžu citovat jenom texty nebo i něco jiného? Co dělat, když mi jenom citace nestačí? Příspěvek se bude zabývat právními aspekty užívání výňatků autorských děl a instrumenty, které právo využívá.


16:00–16:15
Zakončení konference